Fietslessen voor allochtone vrouwen
Allochtone vrouwen leren fietsen tijdens fietsles bij de Goede Herderkerk in Hoogeveen: 'Ze kunnen vaak nog niet zelfstandig fietsen maar willen dit wel leren' Fietsen is voor velen van ons vanzelfsprekend. Maar als fietsen je niet van jongs af aan is aangeleerd, is het best moeilijk om het onder de knie te krijgen. Speciaal voor vrouwen die het graag willen leren, geeft Stichting Welzijnswerk Hoogeveen in samenwerking met vrijwilligers fietslessen aan allochtone vrouwen.
Het is een klein groepje, maar dat is voor deze keer niet erg. Khadija en Entesar uit Turkije en Annie uit Somalie komen vrijdagmiddag naar de Goede Herderkerk waar zij van vrijwilligers Alie Keuning, Henk Derks en Mies Muis fietsles krijgen. Voordat het fysieke gedeelte begint wordt er eerst een kopje koffie gedronken in de ontvangsthal van de kerk. „Het is lastig om een vaste dag en tijd te vinden waarbij alle vrijwilligers kunnen, maar het is gelukt en daarom zijn we nu hier”, vertelt Muis. „De fietslessen zijn speciaal voor vrouwen die in Nederland zijn komen wonen. Deze vrouwen kunnen vaak nog niet zelfstandig fietsen maar willen dit wel graag.”
Eigen fiets om makkelijker te verplaatsen
De vrouwen lopen nu vaak naar hun bestemming, wat soms meer dan een uur kan duren. „Ik loop elke dag wel een uur”, vertelt Entesar. Zij gaat vaak naar d’Olde bieb om Nederlandse les bij te wonen. „Om daar te komen moet ik een half uur heen lopen en een half uur terug.” Speciaal voor de fietslessen heeft ze een eigen fiets aangeschaft zodat, wanneer ze klaar is met de fietslessen, meteen zelfstandig op pad kan. „Dat scheelt tijd”, lacht ze. Voor de coronaperiode werden er elke week fietslessen aangeboden. Sinds een aantal weken is dit weer opgepakt. „Wanneer het regent gaan wij niet fietsen. Dan bedenken we vaak wat anders, verkeersborden of -situaties leren bijvoorbeeld”, vertelt Keuning. Annie kwam voor de pandemie elke week fietsen, maar vandaag doet ze het rustig aan. „Mijn gezondheid is niet goed, daarom kom ik alleen wat koffie drinken en kijken naar de les”, vertelt ze. Voeten op de grond Buiten krijgt Khadija een fiets ‘aangemeten’. SWW heeft een klein aantal fietsen bij de kerk staan. Veel van deze fietsen zijn voor Khadija te groot. De eerste les begint met flappen. Dat is het op de grond zetten van je voeten terwijl je op het zadel zit. Daarna duw je met twee voeten tegelijk de fiets naar voren en zet je de voeten weer voor neer. „Ah, het is best eng”, lacht Khadija. Op de parkeerplaats is Entesar al druk aan het oefenen op haar eigen fiets. Ze heeft, voordat iedereen überhaupt buiten stond, al drie rondjes op haar paarse ros gereden. Annie staat op de stoep te kijken hoe de twee andere vrouwen het fietsen leren. Ze baalt dat ze niet mee kan doen, hopelijk volgende week wel weer. Khadija krijgt, nadat ze het ‘lopen’ onder de knie heeft, een andere fiets. Op de oranje tweewieler probeert ze de eerste meters te fietsen. Dit is nog erg lastig, maar de vrijwilligers helpen haar een handje. Wanneer het fietsuurtje erop zit zijn beide dames trots op hun fietsprestaties van die dag. „Het was erg leuk en ik wil dit zeker leren”, stelt Khadija glimmend. Entesar heeft uiteindelijk wel dertig rondjes gefietst en geoefend met remmen. „Volgende week ben ik er weer”, zegt ze lachend.
Vrijwilligers gezocht
Voor de fietslessen zoekt SWW nog vrijwilligers om de andere vrijwilligers willen ondersteunen en eventueel lessen te verzorgen. Aanmelden als vrijwilliger kan via bij Bart Pijper op tel 0528 278 855.
(tekst: Lyanne Blokzijl / Hoogeveensche Courant)
Terug naar het nieuwsoverzicht