15 uur geleden

Succes Buurtbemiddeling dankzij goede samenwerking

Op 8 oktober jl. vond in Buurtcentrum Het Oor de Verwijzerslunch van Buurtbemiddeling Hoogeveen en De Wolden plaats. Aanwezig waren buurtbemiddelaars, vertegenwoordigers van de gemeente, politie, handhaving, woningstichtingen en welzijn. Gastspreker Annemiek Hakkers van Buro Mediation nam de aanwezigen mee in het DNA van Buurtbemiddeling en aan de hand van stellingen kon iedereen ideeën en standpunten met elkaar delen.

Verwijzers gaven aan het prettig te vinden om een terugkoppeling te krijgen over een bemiddeling. Zo lang de neutraliteit van Buurtbemiddeling niet in het geding is kan een verwijzer tot op zekere hoogte worden geïnformeerd, maar niet inhoudelijk. Daarnaast is iedereen het erover eens dat signalen uit een wijk, zoals geluidsoverlast, sneller gemeld kunnen worden. Hoe eerder Buurtbemiddeling betrokken is, des te groter de kans op een succesvolle afronding.

Buurtbemiddeling is een laagdrempelige manier om gedoe tussen buren op te lossen. Getrainde vrijwilligers uit Hoogeveen en de Wolden luisteren naar het verhaal van beide partijen. Deze onafhankelijke bemiddelaars zijn neutraal en ondersteunen bewoners in het komen tot een oplossing voor hun kwestie.

Volgens de coördinatoren Hanc en Linda van Buurtbemiddeling, is er in Hoogeveen dit jaar een stijging van het aantal meldingen. In De Wolden zijn er minder meldingen dan vorig jaar, iets wat in de komende maanden nog kan veranderen. “Het belangrijkste is dat we ongeveer in 70% van de meldingen kunnen helpen, óf door bemiddeling óf door te luisteren en te informeren.” Aan het einde van de bijeenkomst wordt een oproep voor nieuwe (vrijwillige) bemiddelaars gedaan. Buurtbemiddeling gaat graag in gesprek komt met geïnteresseerden. De bijeenkomst werd afgesloten met een gezamenlijke lunch.

Contact opnemen met Buurtbemiddeling kan via buurtbemiddeling@swwh.nl of bel 0528 278 855.

De vacature voor buurtbemiddelaar vind je op VrijwilligersHoogeveen.nl

Verwijzerslunch BBM 2024


Terug naar het nieuwsoverzicht